onsdag 1 juni 2022

Det mentala

2.- Det mentala.

Ordet mental kommer från latin: mens, som motsvarar det grek. ordet psykhe, som i sin tur översätts på svenska som själ, sinne.
Som vi kommer att se längre fram, står vi fortfarande mitt i en labyrint utan utväg när det gäller att identifiera och noga namnge dessa interna resurser vi har.

Undan för undan har man centraliserat dem som aspekter och funktioner av ett specifikt organ i hela människokroppen, nämligen,
hjärnan.

Eftersom det handlar om ett system, ett nätverk inte bara av intern och extern kommunikation utan även av kommando, av organisation, av uppfattning och tolkning av olika ting, och som utnyttjar inte bara en utan flera typer av signaler eller koder, är det mentala eller psyket ett överdrivet tecken på att det handlar om själen (soul), ett ord som vi strax ska behandla ingående.

Det krävs en grundligare undersökning, inte bara lingvistiskt utan också rent funktionellt av dessa inre resurser vi disponerar för att kunna börja prata om något så högt sammansatt som det
andliga är. Inte därför att vi saknar andlig ingrediens i vår natur, utan på grund av att vi är alldeles vilseledda, först och främst via den verbala vägen, men också rent ärftligt.

På sista tiden har vi blivit bombarderade av en rad olika försök att frigöra oss mentalt; discipliner med avsikt att bekämpa de mysterier som styr vårt innersta och som avspeglas i vårt upp­trädande i
naturen och bland våra medmänniskor. (Se också i del 3 angående "New Ages rörelsen")

Det är liksom en nutidens trend att tala om: "Den inre förmågan", "Människans oanvända energi", "Den nya människan", "Makt över kroppen", "Inre källan", o.s.v. men, av egen personlig erfarenhet ser vi att det mest värdefulla i oss, inte hjärtat och inte hjärnan heller, utan det som i religiösa termer kallas för ande och i det vardagliga kallas för själen, trots att det inte är samma sak, fortsätter den att vara något oklart och diffus för oss alla.

I behov av noggrannare identifiering måste vi understryka att begrep­pet
själ, såsom det tillämpas i de gamla skrifterna av olika medelhavs civilisationer, står först och främst för: individens personlighet och existens.

Vi kommer senare att ha en ingående granskning av denna fråga, innan dess vill vi precisera, att för vår egen del och även i enlighet med gamla dokument, det
mentala gäller tankeförmågan, tankeverksamheten, resonemangsstruktur, informationsbearbetning mm., som en del av individens personlighet och existens, eller själen. Andra delar är t ex. medvetande, intelligens, samvete etc.. 

Medvetande: "Kan betecknas som ett hjärntillstånd med hög aktivitetsnivå. Impulser som kommer in till hjärnan blir tillgängliga för bearbetning, tanke arbete och känsloengegemant.
Medvetande är en sammanfattande benämning på de processer i hjärnan genom vilka vi varseblir vår omgivning, behandlar intryck från den,
tänker, erfar känslor och fattar beslut".

Varsebli: förnimma, uppfatta, uppfånga, se, höra, känna, märka, etc.

Intelligens: "Tankeförmåga. Förmågan att dra slutsatser och göra sammanställningar av information. Kan definieras som den aspekt av psykiska processer som gäller flexibilitet och säkerhet i informationsbearbetning och i problem lösning".

Samvete: "Den funktion i människors psyke som gör att de känner sig nödsakade att göra somligt och avstå från annat och som ger upphov till skuldkänslor och ånger vid brott mot dess bud och förbud."

Människans inre resurser är någonting väldigt svårt att likställa med hjälp av termer.
Orsaken är
det ofullständiga kodifikationssystemet vi tar till bruks via ord och tankar för att komma fram till den absoluta överensstämmelsen, inte bara med oss själva utan med allt runt omkring oss.

Vår uppgift är att betona existensen av en annan metod, som kräver disciplin och lydnad, inte till vår egen självbedömning, utan till anden i oss,
den kraft eller energi i oss som är gemensam med allt annat som finns utöver oss själva.

I och med detta har det blivit dags att titta på dessa två stora ord, som i stort sett används som jämbördiga, men som i praktiken står för helt åtskilda discipliner.

Dessa begrepp är
anden och själen.


Från "Nationalencyklopedins Ordbok".1995.-

Ande
:
1.-"Den högsta formen av medvetande hos människan". Se psyke.
"Hist.: före 1520;fornsv.
ande; gemens. germ. ord, urspr. "andetag", bet. "själ" efter

mönster av lat.
spiritus "ande"; "själ"; besl. med lat. anima "luft"; andedräkt; "själ"
och med
animus "själ", grek. anemos "vind"."

2
.-"Typ av övernaturligt väsen med varierande funktioner."

Psyke : "Själ"
"Hist.: sedan 1809;av grek.
psykhè "andedräkt ;"själ"; "liv"."

Det första intrycket är att det handlar om synonymer och anledningen till detta är att man blandar ihop olika språk (i detta sammanhang: grekiska och latin).

Ändå bör man tillägga att båda språken, har två olika ord för att namnge två olika saker. Låt oss se:  

Grek.  psyke: medvetande, sinne.     ------------    pneuma: ande, andedräkt, vind.

Lat.     mens:        "           ,   "         ------------    spiritus :    "   ,      "      ,   "  .

Även det hebreiska språket har två olika ord , de är:
nephesh , själ, sinne                ------------    ruah: ande, vind.

Från "The New Jerusalem BIBLE"-1994.:  
Soul
:" In the NT (grek. psyché) corresponds to the hebré. nephesh, meaning the life or the self, the centre of desire, emotions and loyalty."

Spirit:" In grek. and hebré. the same word means "breath", "wind", often the principle of life, activity and holiness in human beings".

I enlighet med det språk författaren av denna essä växte upp med, (spanska) som innehåller många olika lingvistiska strömmar, avgörs skillnad mellan själen och anden på en mycket bestämd punkt, nämligen:

                       egendom   - tillhörighet - äganderätt - besittning

Det kommer vi också att utveckla vidare i de följande arbetspunkter.
På ett tidigt stadium ansåg våra förfäder att vi bestod av en konkret kroppslig materiell sida, och en annan som sammanfattar en mängd olika aktiva egenskaper som deltar i personens karaktär, fast de inte är kroppsliga, materiella, gripbara.

Människan betraktades på den tiden som kropp och själ, fast i själens del har man adderat allt som inte går att förklara, eller som vi inte känner igen.
Ordet
ande var från början över hela världen avsett till att identifiera abstrakta men aktiva varelser, som verkade i naturen på många olika sätt, och som till och med kunde besitta någon människans kropp eller själ.

Det mentala är endast en liten del av människan, en bland många andra resurser vi disponerar för att klara av tillvaron och de uppgifter som hör dit.
Det vi måste göra en gång för alla är att komma fram till det sanna väsen vi är, till den äkta människan vi är, något som inte är lätt och inte behagligt heller, för det krävs kurage, vilja, nyfikenhet, behov, motivation, hopp, varma känslor för livet och för mänskligheten, alla aspekter som inte går att resonera fram eller överlägga, utan förnimma, märka eller iaktta i ens egen väsen och i andra likasinnade.

Miljoner människor över hela världen och under alla tider har bekräftat att det är möjligt, att det är görligt med
Livets hjälp som finns inom oss själva, tack vare att vi är levande varelser och inte enbart tänkande enheter.
I en kort sammanfattning skulle vi då beskriva våra mänskliga resurser så här :

 >   Människan är liksom kropp, själ och ande, rent teoretisk, i praktiken en enda enhet.

>   Människans kropp är alla organ, inklusive hjärnan.

>   Människans själ är dess personliga identitet, befintlighet, och på det sättet ”sitt” liv.

>   Själen sammanfattar alla resurser som kroppens olika organ tillför människan, som  en följd av den aktiva kraften som Livet förser den via anden.

>   Tankeförmågan är det som karakteriseras som psyket eller mentalitet.                                

>   Den psykiska aktiviteten omfattar mängder av referenser, intryck, tolkningar, kontakter, informationer, från människans egna medel såväl som omgivningens.

>   Anden, är existensens grundlag som Livet har skaffat fram för att möjliggöra aktivitet åt allt som är skapat, enligt varje enhets karaktär.

>   Anden är Livets egen resurs för att verkställa sina uppsåt.

   Nästa: Kommunikation-och-4-Intelligens.html



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar